Interview SLB-er hbo
Hotty Nijdam, studieloopbaanbegeleider in de deeltijd hbo-opleiding werkt nu bijna twee jaar bij Civilion. Reden om haar eens aan de tand te voelen over wat zij tegenkomt in haar werk.
Wat is jouw rol als studieloopbaanbegeleider in de deeltijd hbo-opleiding?
Als studieloopbaanbegeleider ben ik het eerste aanspreekpunt voor de student die via Civilion een deeltijdstudie Civiele Techniek aan de HAN volgt. De student kan altijd bij mij terecht als deze ondersteuning nodig heeft bij de studie in welke vorm dan ook. Verder bezoek ik de studenten op hun werkplek, wijs ik ze de weg als ze iets niet weten, heb ik een luisterend oor en doe ik er alles aan wat nodig is om ze te motiveren en enthousiasmeren voor het behalen van hun HBO diploma.
Wat vind je het mooiste aan je werk?
Het mooiste aan mijn werk vind ik de persoonlijke relatie met mijn studenten. Ik leer ze echt kennen en de diversiteit aan persoonlijkheden is enorm. Elke student heeft zijn of haar eigen unieke aanpak nodig. De een moet ik achter de broek zitten, de ander moet ik juist afremmen. De een klopt bij me aan i.v.m. persoonlijke problemen, de andere krijgt een bepaald vak maar niet onder de knie en de volgende zit niet op de juiste plek op zijn leer-werkbedrijf. Elke student in zijn of haar waarde laten en hem helpen daar waar het nodig is, op een manier die voor hem of haar werkt, vind ik het mooiste aan mijn vak.
Waarin zie jij veel studenten de grootste groei doormaken tijdens het traject?
Vanzelfsprekend leren ze van alles op civieltechnisch gebied, maar ik zie de grootste groei van mijn studenten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Communicatie (durven vragen, reageren, bewustzijn zijn van woord- en taalgebruik), zelfredzaamheid (eerst nadenken, onderzoeken en dan pas vragen), eigen verantwoordelijkheid (wat kan mijn toegevoegde waarde zijn?), pro-activiteit (wat kan ik zelf doen?) zijn allemaal competenties die verbeterd of zich eigen gemaakt worden gedurende het opleidingstraject. Hierdoor ontstaat een grote mate van zelfstandigheid en dat is naar mijn mening een eigenschap die HBO-ers in de toekomst nodig hebben om een functie op een bepaald niveau in de civiele bouw te kunnen uitoefenen.
Waar moeten studenten zich voorafgaand aan de opleiding het meest bewust van zijn?
Om dit leer-werktraject op HBO-niveau tot een succes te maken is het misschien wel het belangrijkste om 100% gemotiveerd te zijn. Als de wil ontbreekt om deze opleiding tot een goed einde te brengen, is het onbegonnen werk. De student moet dit vooral voor zichzelf doen. Zich goed realiseren waarom hij dit doet, en dit gedurende het traject ook steeds voor ogen blijven houden. Zelfdiscipline is onontbeerlijk voor het welslagen van deze opleiding. Het is belangrijk goed overzicht voor jezelf te hebben, wat je wanneer doet en de balans tussen school, werk en privé goed in de gaten te blijven houden. Je elke keer opnieuwe weer realiseren wat wel kan en wat simpelweg even niet meer kan en de bereidheid hebben om daar gedurende de opleiding steeds weer de juiste keuzes in maken.
Met welke uitdagingen krijgen veel studenten te maken en welke tips geef je vaak?
In eerste instantie is de grootste uitdaging naar mijn mening ‘wennen en plannen’. In de meeste gevallen is zowel de werkomgeving als de opleiding volledig nieuw. Je je werkplek eigen maken en je plek vinden in het grotere geheel is al heel wat. Bovendien ben je vakinhoudelijk nog niet waar je zou moeten of willen zijn en ook dat kan belastend zijn.
Een HBO-opleiding werkt heel anders dan een opleiding op MBO- niveau of middelbare school. Was je gewend op het MBO bij de hand te worden genomen en slechts te reageren op dat wat gevraagd werd, in het HBO wordt je verteld waar je alles kunt vinden qua info en deadlines, maar moet je het verder zelf uitzoeken. Dat kan een hele cultuurshock zijn voor de studenten. Zeker omdat de studenten die voor dit traject kiezen, vaak niet heel hard hebben hoeven werken voor hun MBO-diploma.
Tips die ik ze geef zijn qua wennen op het werk vooral gericht op communicatie. Het delen waar je tegenaan loopt, levert vaak al direct wat op. En het durven vragen om extra hulp kan ook heel helpend zijn. De leer-werkbedrijven zijn ten allen tijde bereid de student waar dan ook in te ondersteunen, maar het begint allemaal met het durven aangeven waar je moeite mee hebt en/of waar je tegenaan loopt.
Qua planning kan ik niet vaak genoeg benadrukken dat ze echt op tijd moet beginnen en de opleiding niet te onderschatten. Ik deel in mijn persoonlijke gesprekken ook vaak een time-management model ter ondersteuning van het maken van hun keuzes.
Wanneer is jouw werk geslaagd?
Mijn werk is geslaagd als ik studenten heb kunnen begeleiden naar een volgende stap in hun leven. Dat hoeft niet per definitie het fel begeerde HBO-diploma te zijn, hoewel dat wel de insteek is natuurlijk. Dit opleidingstraject kan, in welke vorm dan ook, een opstap zijn naar een andere weg in het leven, of een andere keuze. Als er, gedurende het traject, groei in zelfbewustzijn en ontwikkeling is en ik heb kunnen helpen aan het inzicht geven in het unieke talent van elke individuele student, dan is mijn werk geslaagd. Ik ben ervan overtuigd dat als studenten dichterbij hun eigen talent komen, ze gelukkiger en succesvoller zullen zijn en blijven in hun leven. Het geeft mij een goed gevoel als ik daar, als studieloopbaanbegeleider, een bijdrage aan heb kunnen leveren.
Functies
Opleidingen en Leerwerktrajecten
Organisatie
Organisatie
Contactgegevens
Mail: info@civilion.nl
Tel: 0852738315