HBO Civiele Techniek
Wat ga je leren in de Associate Degree?
In de twee jaar durende Associate degree-opleiding (afgekort AD) Civiele Techniek stomen we je klaar voor het (zelfstandig én in teamverband) werken aan technisch complexe, innovatieve bouwkunst. Je gaat één dag per week naar school, waar skills op het gebied van bestuurlijke affiniteit en management je worden bijgebracht. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van jouw technische kennis. Tijdens je opleiding ga je aan de slag om door te groeien naar een technische management- of directiefunctie als uitvoerder, werkvoorbereider of calculator bij een aannemingsbedrijf of ingenieursbureau. Na het afronden van de opleiding ben je in het bezit van een landelijk erkende AD-titel. De AD-opleiding wordt uitgevoerd door Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) in samenwerking met Civilion en Bouwend Nederland, Vakgroep Civiele Betonbouw.
Docenten en inhoud
De generieke vakken worden verzorgd door docenten van de HAN en de vaktechnische vakken worden gegeven door de beste professionals in hun vakgebied, uit het bedrijfsleven vanuit Civilion. Hierdoor sluiten de vakken naadloos aan op actuele en toekomstige behoeften in de civiele bouw en kun je de opgedane kennis morgen al toepassen. Middels projectopdrachten werk je aan vaardigheden als het doeltreffend voorbereiden, realiseren, aansturen en beheersen van projecten. Het accent ligt zowel op (nieuwe) marktontwikkelingen als vakinhoudelijke kennis. Ook neem je deel aan interessante en leerzame excursies, georganiseerd door Civilion.
Werkvormen
Opdrachten worden zowel zelfstandig als in groepsverband uitgevoerd. Omdat de aansluiting van de opleiding op de praktijk essentieel is, worden de eerste twee studiejaren afgesloten met een projectopdracht. Bij deze projectopdracht wordt opgedane theorie gekoppeld aan de praktijk. Je gaat met je projectgroep aan de slag met ontwerp, calculatie, werkvoorbereiding en realisatie. Hierbij kan het gaan om een brug, sluis of tunnel. Deze opdrachten worden elk jaar ontwikkeld, begeleid en beoordeeld door het civiele bedrijfsleven in samenwerking met Rijkswaterstaat.
En in de bachelor?
Een afgeronde AD-opleiding Civiele Betonbouw vormt dé opstap naar het volgen van de hbo bacheloropleiding Projectmanagement Infra (afgekort PMI). In deze opleiding met de duur van 1.5 jaar ligt de focus op: ‘Waarde creëren met infrastructuur’. De PMI leert je technische inhoudelijke kennis toe te passen in een sterk veranderende bouwsector. Omgevingsmanagement, BIM, System Engineering, Virtual Design & Construct, Asset Management en Value Engineering worden gedoceerd door professionals wiens vak dit is. De verbindende schakel tussen deze vakken is integraal projectmanagement.
Waar ga je werken?
Wij zorgen dat je een geschikte werkplek hebt waar je tijdens en na je opleiding jezelf verder kunt ontwikkelen. Een overzicht van mogelijke bedrijven waar je komt te werken tref je hier. Nederlandse aannemersbedrijven en ingenieursbureaus hebben een wereldreputatie opgebouwd als het om Civiele Techniek gaat en bieden jou daarmee alle bagage die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professional in de branche.
Toelating
Naast een voorliefde voor techniek, infra, betonbouw en interessante kunstwerken, een gezonde dosis werklust én een relevante opleiding en werkervaring in de techniek, kom je voor toelating in aanmerking met de volgende diploma’s:
- Mbo-diploma niveau 4 infratechniek, bouwkunde of andere technische richting
- Havo- of vwo-diploma profiel Natuur en Techniek
- Havo- of vwo-diploma Natuur en Gezondheid, met Natuurkunde of NL&T
- Havo-diploma Economie en Maatschappij, met Wiskunde B en Natuurkunde
- Vwo-diploma Economie en Maatschappij, met Natuurkunde
Om te verzekeren dat de AD-opleiding goed aansluit op jouw mogelijke vooropleiding en werkervaring heb je een intakegesprek n.a.v. je opgestuurde CV met motivatie. Mocht je geen enkele technische opleiding of werkervaring hebben, neem dan contact met ons op. De mogelijkheid bestaat alsnog deel te nemen aan de opleiding nadat je een toelatingsexamen succesvol hebt afgerond. De HAN biedt voorbereidende cursussen aan waarna je het toelatingsexamen kunt maken.
Ben je niet toelaatbaar op basis van je vooropleiding en wil je alvast een idee krijgen wat een toelatingsexamen inhoudt? Bekijk dan onze voorbeeldtentamens.
voorbeeldtentamen wiskunde
voorbeeldtentamen natuurkunde
Bezoek een open dag (2020-2021)
Open dag:
Zaterdag 20 maart 2021 DIGITAAL en FYSIEK (beperkte plekken)
Open avond:
Woensdag 10 maart 2021 (tussen 18.00 – 21.00 uur) DIGITAAL
Meld je op tijd aan, onder vermelding van de datum en ontvang meer informatie.